Tisti, ki me poznajo, vedo, da sem zelo radovedne narave. Seveda, drugače se nebi lotil postavljanja strani in pisanja o stvareh, ki pa so lahko odločujoče za zdravje nas in naših bližnjih. Že dlje časa me zanima tudi hrana. Tako tista, ki jo pridelamo doma, kot tudi tista, ki jo lahko kupimo v trgovini. Katera nam škodi, in katera blagodejno deluje na naše telo. Ima lahko hrana tako pozitivni kot tudi negativni vpliv? Seveda, vse kar je izven zmernosti...

Tako sem v debati s kolegico trčil z molekulo, ki se ji reče fitinska kislina. V grobem mi je razložila, da fitinska kislina v rastlini skrbi za shranjevanje fosforja, in da je fino zrnje, stročnice in oreščke pred zaužitjem, zelo zaželeno namočiti v vodi.

Kaj, kako? Zakaj? Halooo, takoj so se prižgale lučke pozornosti!!!! V to se moram pa poglobiti. In tako je nastal spodnji zapis.

Najprej si poglejte kako izgleda fitinska kislina, zraven pa sem za nazoren prikaz dodal kemijski izgled hemoglobina in klorofila. Saj veste hemogolobin je v krvi odgovoren za prenos kisika po telesu, klorofil pa skrbi, da pride do absorbcije modrega in rdečega vidnega spektra. Ja, zeleni vidni spekter odbija, zato tudi vidimo veliko večino zelenega listja.

S tem bi rad pokazal, podobnost vseh treh molekul. Hemoglobin nosi železo

Fitinska kislina
Hemoglobin
Klorofil

 

© Copyright Kepezzo.com - Izvedba ideART