težave s histaminom

V življenju se vsakdo sreča s takimi ali drugačnimi zdravstvenimi težavami. Nihče ni izjema, vse nas doleti slej kot prej. Razlika je samo v tem kako hitro najdemo rešitev za težavo. In gotovo ni nikomur cilj samo blažiti simptome, tudi odpraviti vzrok.

Moj zapis je namenjen lastni izkušnji, delil jo bom z vami, saj mogoče komu lahko olajša ali odpravi podobne težave pa se tega sploh ne zavedate. Govora je o histaminu. Na njega se spomnimo takrat , ko je govora o alergijah. Nikakor pa ga ne povezujemo z nekako manj vsakdanjimi težavami, ali pa so te postale že tako prisotne, da jih sprejemamo kot nekaj kar nas spremlja skozi življenje. In določa kvaliteto našega življenja.

Kvaliteta življenja

Začelo se je že daljnih 12 let nazaj, en večer na rekreaciji ob igranju nogometa. Težje sem dihal, ni bilo neke energije, ob vsakem hitrem pospešku za žogo sem se upehal. Šel sem na WC, pljunil v umivalnik in z grozo opazil nekaj rdečega. Kaj hudiča...? Ja, bilo je prisotne nekaj malo krvi, ne veliko, kot mali koščki, že take malo strjene.

Uhhh, kako se človek ustraši! 

Prestrašeni

Nato se je začela 12 letna kalvarija... Seveda sem šel do doktorja, EKG, slikanje pljuč, otorinolaringolog, želodec, obremenilni testi, Golnik,... nič. Z mano je vse v redu. Na večernih rekreacijah je bilo kot da mi nekdo stiska moje dihalne poti - tiso glavno cev, ki vodi zrak v pljuča.Najbolj izrazit "dogodek" je bil v 2014, ko smo šli dečki lovit burjo v Punat na Krk. Nekako v tem času se mi je dozdevalo, da je nekaj s hrano, saj sem dopoldan pred obrokom nekako še lahko bil športno aktiven, potem veliko manj. 

V glavnem na Krku, v močni burji, po dveh "špurah" sem se komaj privlekel ven, in pljunil krvavo peno. Jep, dobro ste prebrali. Pospravil sem opremo in počakal v kombiju na fante, da so odvozili črtico. Ni bilo neke panike, samo razočaranje in jeza. Kaj hudimana je narobe? 

Eno leto sem prebiral in peljal dieto brez ogljikovih hidratov, saj je bila teorija, da se ob preveliki količini hrane samo en del prebavi in absorbira, drugi del pa pride v debelo črevo in tam gnije. Ja, tudi to se dogaja, radi obilno in nezdravo jemo, sam tudi verjamem, da naš prebavni ustroj ni bil razvit za tako veliko količino energetsko nabitih ogljikovih hidratov.

Toplo, mrzlo..... 

V 2018 mini preboj v pravo smer. Večer s preobilico domačega Jaegra se je končal z dvodnevnim mačkom. Vsi poznamo tisti stavek potem - Nikoli več ne bom pil. In sem dva tedna se načrto izogibal alkoholu. In glej ga zlomka - ob vzponu do Koče pri Gospodični sem lahko dihal, težav skorajda ni bilo. Čas vzpona je padel iz cca. 65-70 minut na 35-40 minut. 

Je povezava z alkoholom? Sem alergičen na alkohol? GOOGLE!

Alergija na alkohol

In po nekaj urnem brskanju in pretresanju informacij na netu, sem nekako izoliral eno stvar. Sulfite! Ja, to je tista zadeva, ki jo dodajo vinu za stabilizacijo. Aha, napredujemo. Super! Našel sem svoj fokus in se držal naslednjih nekaj tednov striktno stran od alkohola. Sulfit ni samo v vinu, je tudi v pivu, uporabljajo ga za posušene marelice, v konzervirani hrani...in ja, seveda, če so količine nizke, tega ne rabijo navajati na etikete.

Tako sem užival v teh tednih v več ali manj uspešnih pohodih na Gorjance do prvega spomladanskega cvetenja drevja. Ponovno kri v pljunku in težave pri vzponu. Predstavljajte si razočaranje. Nobenega vina, piva, brez sulfitov...a težave. Damn! 

Alergije?

A kot vedno se pokaže luč na koncu tunela in sicer na nepričakovanem mestu. S sodelavko iz Inštitua v Grazu sva šla na kosilo v menzo in je iz svojega kosila brskala ven paradižnike. OK, morebiti jih ne mara, a vseeno sem vprašal. 

"Začne me boleti glava, ne samo po paradižnikih, ampak tudi po alkoholu. Zato tu pa tam, ko je kakšna posebna priložnost, pojem kapsulo diamino oksidaze (DAO)."

Kaj, kako, zakaj, kje? Resno? Čakaj, še enkrat prosim! Razložila mi je, da je to encim, drugače se imenuje histaminaza, ki v telesu razgrajuje histamin. Huh, alergije?

Alergije

Seveda sem tisti dan pohitel domov, še prej v lekarno po kapsule in začel brskati po netu o histaminazi, histaminu, hrani, simptomih, vzrokih... In glej ga zlomka, v tem grmu tiči zajec, ki meni že toliko let nagaja, lahko da so bile te težave prisotne že prej.

Če povzamem, je zadeva takšna:

- nekatera hrana že vsebuje histamin - alkohol (fermentacijski procesi), kislo zelje, paradižnik, jagode, jajčevci in tako bi lahko našteval še naprej.

Paradižnik

- hrana, ki spodbudi izločanje histamina iz posebnih celic, ki se borijo proti tujkom - sulfiti, umetna barvila, itd. Ob tem tudi vsi alergeni povzročijo sproščanje histamina ter alergijsko reakcijo.

Histamina je lahko v telesu preveč in je celotno telo ves čas v neke vrste vnetem stanju. Lahko, da imate premali zalogovnik za histamin in se prehitro napolni, lahko pa da imate premalo encima histaminaze in v telesu ostaja prevelika količina histamina. 

Sam se osebno sedaj izogibam hrani z veliko količino histamina (paradižnik, jagode, predelana hrana) in pred vsakim obrokom pojem kapsulo encima. Le-ta se ne absorbira v telo in deluje v samem prebavnem traktu.

Ne bom pripenjal povezav, ne bom svetoval, povedal sem samo svojo zgodbo. Delam na njej, se opazujem, upam, da je to končno rešitev mojih dolgoletnih težav. Kot vedno govorim, se naš imunski sitem začne pri ustih in konča tam zadaj nekje...saj veste kje!

Na poti

Bom pa prosil za delitev povezave, da se še komu mogoče posveti kakšna žarnica!

 

Uroš

Avtor

Uroš Ocepek

je kemik, kmetovalec, mentor, oče, surfer, prijatelj, partner. Ima 19 let izkušenj dela v farmacevtski industriji, šolstvu, tujini in v industriji konoplje. Je ustanovitelj znamke Kepezzo, katere glavna naloga je ponudba kvalitetnih izdelkov iz narave na naraven način. Njegova misija je graditi in deliti znanje na svoji strokovni in osebni poti.

© Copyright Kepezzo.com - Izvedba ideART