Kepezzo proizvodi

Vedno sem poskušal razmišljati malo drugače kot večina, vse v iskanju možnih alternativ, morebiti tudi podzavestno "Kaj pa če se zgodi kaj nepredvidenega?". Vedno je bil v glavi plan B. Tako sem si vedno želel imeti nasad sadja in eksperimentirati z različnimi vrstami. Moje filter je bil - kaj je eksotično in kaj preživi zimo v okolju, kjer živim. Verjameš ali ne, sem že leta 2004 iskal semena asimine, šisandre, žižule in drugih. A sem na moj lastni testni poligon moral počakati do 2012, ko smo se preselili v hišo in sem si dal duška na lastni zemlji. Posadil sem ameriške borovnice, asimine, breskve in češnje. Sezone kasneje so sledile leske, kaki, aronija, hruške, slive, celo kosmulja se je našla. Marsikaj sem pa tudi že odstranil, ni dajalo želenih rezultatov.

 

Moje osebno vodilo pri urejanju okolice je, če ne morem pojesti ali kako drugače uporabiti,

na moji parceli nima kej početi.

Samo delo imam jeseni z grabljenjem listja.

 

V bolj produktne vode naravnih proizvodov me je zaneslo v 2014, ko sem kupil prvo sušilnico za sadje. Tašča ima nasad breskev, ki pa so hitro pokvarljiva roba, če je ne predelaš v marmelado. Ja, pa poskusimo sušiti te breskve. In smo. Moja sušilnica je komaj dohajala posušiti toliko kot so doma dekleta pojedla. Hmm, če je njima to všeč, pa tudi vsem, ki so prišli na obisk, zakaj pa tega nebi mogel ponuditi še kako drugače. In tako se je rodila ideja o Kepezzo natural fine leta 2016.

Ker sadje vključuje dolgoročno planiranje in nasad ne zraste preko noči, sem iskal dodaten izziv, dodatno rastlino in tako trčil ob konopljo. Odkrito povedano, se ne spomnim kaj me je dejansko napeljalo na to izbiro. Morebiti en del stigme in tančice skrivnosti ter upora establishementu? Ne vem, a je sedaj po skoraj petih letih tudi nepomembno. Važno je, da se sedaj s tem ukvarjam dejansko profesionalno - zagotavlja mi kruh

 

En del odgovora na naslovno vprašanje bi odgovoril takole:

Ker sem vedno želel svoji družini in prijateljem ponuditi najboljše in malo drugačno. 

Verjamem, enako velja tudi zate, ko razmišljaš in iščeš najboljše zase.

 

Prvo leto je bila izkušnja zelo zanimiva zame, mojo družino, prijatelje, sosede. Izbrana sorta je dala do metra visoke rastline in takrat se meni še od daleč ni svitalo o kanabinoidih, terpenih, smolah ali kapljicah. Pa smo tisto kar je zraslo na njivi "poželi" in spravili seme. Še danes se nasmejim komentarju sodelavca Mateja: "da se gremo muzej na prostem". Kaj ne, če sem pa pripravil leskove mlatiče, sita za grobo ločevanje semena, pomagačem pa malico in bolečine v križu.

Smo uspeli pobrati, smo uspeli zmlatiti, smo uspeli presejati, smo uspeli ločiti dobro seme od plevela in slabega semena (pajtl), smo uspeli posušiti in smo uspeli stisniti olje na stiskalnici za hladno stiskanje. Resnično hladno! Sem bil zraven, sem poslikal, saj veš kaj pravim zgoraj - samo najboljše kar pridelam. In v tistem času se je tudi rodila končna oblikovna podoba v letu 2017. Nič še za na trg, bolj za tipanje.

 

Pravijo, da tisto kar počneš s strastjo, z užitkom in velikim veseljem, tistega se moraš okleniti. Ljubezen do zemlje in narave mi je položil v roke dedek, klicali smo ga stari ate. Delovni izleti v gozd na grabljenje listja in cepljenje drv, košnja s koso po strminah domače vasi in skrbnost s katero je vse to počel v moji družbi. To so spomini, ki jih nova obudim, ko sam obdelujem zemljo sedaj v tem času. 

Imel sem srečo, da sem izkusil toliko različnih delovnih nalog in delovnih sredin. Iz vsake sem uspel pridobiti ogromno znanja in škoda bi bila, da tega ne poskušam združiti z delom na zemlji in unovčiti. Zgraditi niekaj po mojih načrtih, merilih in načelih. 

 

Drugi del odgovora se skriva v goreči želji po svobodi, neodvisnosti in

možnosti upravljanja krmila mojega življenjskega potovanja. 

Verjamem, enako velja tudi zate, ko razmišljaš in iščeš najboljše zase.

 

 V skladu z naravo in s spoštovanjem do narave. Konoplja ne potrebuje fitofarmacevtskih sredstev, ne potrebuje zalivanja, ne potrebuje intenzivnega obdelovanja. In v tem ni osamljena, saj obstaja še množica drugih, podobnih rastlin. In vse pomagajo lajšati človekove tegobe in težave, vsaka na svoj unikaten način.

In nazadnje, ker močno verjamem v "sharing is caring" oziroma "deliti je skrbeti".

Znanje, ki se je akumuliralo v vseh preteklih udejstvovanjih, se udejanja v cenovno dostopnih izdelkih.

Najvišje možne kvalitete. 

Zame in zate.

© Copyright Kepezzo.com - Izvedba ideART