V prejšnjih dveh poglavjih o zgodovini in delitvi je bilo lažje govoriti, saj je vse enostavno, dobro se sliši, vsi poznamo. A tole poglavje pa je gotovo težje "prebavljivo", tako zame kot avtorja, kot za vas kot bralce. Nehote pomislimo kaj se v nas skriva, pomislimo na to kako se prehranjujemo, pomislimo na to kako bo to vplivalo na našo prihodnost. A kot bomo kasneje videli je prehrana samo en del našega ravnotežja oziroma homeostaze. Na tehtnici sta še drugi stvari, a na prehrano imamo neposredni vpliv, to kar dajemo fizično v telo je naša odločitev. Katera vrata bomo odprli je naša zavestna odločitev. Kot napovednik za naprej, nam povem da sta na tehtnici še količina gibanja in količina stresa. Da, pisal bom tudi o stresu. Zna biti zelo zanimivo, a to nekaj kasneje.

Vir: quimono/Pixabay

Kot že naslov govori " Porast zdravstvenih težav", bom govoril o statističnih podatkih od druge svetovne naprej. Ko vidimo podatke na enem mestu, predstavljene v številkah, občutek ni prijeten. Gre za mešanico strahu, slabe vesti, vdanosti v usodo, brezizhodnosti... A ljudje smo neverjetna živa bitja in zmoremo z malimi, vztrajnimi koraki marsikaj spremeniti. V tem delu ne bom pisal o možnih razlogih kot tudi ne o možnostih nadgradnje kot tudi preventive. Vse še sledi.

Če se spomnimo v Zgodovinski osnovi, sem pisal da sta se dve stvari spremenili - prehrana in okolje. Pa poglejmo kako se je to odrazilo na patoloških stanjih.

Vir: Uroš Ocepek

 Na zgornji sliki je predstavljen samo del tistega kar človeštvo teži danes. Priznam, da imam sam veliko težav pogledati te številke, in še posebej težko karkoli napisati. Del številk gotovo lahko pripišemo razvoju medicine in znanosti. Tako na tehničnem področju z razvojem analitike, strojev in naprav, kot tudi na področju razumevanja delovanja človeškega telesa, specializacije, poglabljanja v delovanje enega sklopa znotraj sistema imenovanega človeško telo.Vse super in fino, a temu zadnjemu delu bi pripisal tudi del izvora težav. Vsa specializacija je prinesla obravnavo človekovih osebnih težav kot nekega ločenega dela od telesa, lahko bi rekli linearno gledanje na dogajanje v telesu. Kot boste kasneje videli na primeru ene same celice, v naših telesih teče v danem trenutku hkrati milijone različnih kemijskih reakcij oziroma procesov.

Vir: lifestylehack/Pixabay

In vsi sovplivajo drug na drugega. Medicina do danes pa je stvari gledala zelo premočrtno, urejeno, v nekakšnem Newtonskem urejenem vrstnem redu. Za primer lahko vzamemo holesterol v krvi, ki ga boste videli še kasneje, ko bom pisal o zgradbi celice. Holesterol se sintetizira v jetrih in medicina danes uporablja kemijske substance, s skupnim imenom statini, za zniževanje sinteze holesterola v jetrnih celicah. Zato, da je LDL ("slabi" holesterol) v mejah. Meje, ki so se že v preteklosti mnogokrat znižale. Zakaj je temu tako, je bolj primerno za kakšno razpravo kdaj, kje drugje. Statini svojo nalogo uspešno izvedejo, a ob tem vplivajo na mnoge druge kemijske procese v telesu, ki pa niso ravno zaželeni. Rezultat vseh teh neželenih procesov so stranski učinki. V vsaki škatlici zdravil je priložen listek z veliko informacijami in pod točko 4. so navedeni. Obenem pa se zavedamo, da so to ustvarjene kemijske molekule, ki so telesu neznane in zaradi velikega števila kemijskih procesov slej kot prej najdejo šibko mesto.

Vir: Uroš Ocepek

Na zgornji sliki je prikaz prepletenosti procesov v našem telesu. Vzemimo proces A, ki ga želimo omejiti ali pospešiti. V klasičnem načinu razmišljanja to dosežemo z nekim inhibitorjem ali pospeševalcem in smo zadovoljni, da to vpliva samo na proces B v prvi vrsti in ima zelo (če) daljnosežne posledice na proces F. V resnici pa pri vpletanju v proces A v enaki meri in hkrati vplivamo še na vse ostale procese, ki so med A in F. 

Na tak linearen način ne rešujemo vzroka, ampak samo odpravljamo ali blažimo posledice. Bolj pomembno je vprašanje, zakaj je prišlo do povečanja slabega holesterola v krvi in zato potrebujemo takoimenovano celostno oziroma holistično obravnavo. Kaj je tisto, da je proces A šel iz ravnotežja ? Zakaj sploh moramo popravljati proces A? Z vprašanji s katerimi raziščemo in pokrijemo 3 razloge, ki povzročajo porast patoloških stanj. Pa poglejmo Razloge za porast zdravstvenih težav...

 

 

 

 

 

© Copyright Kepezzo.com - Izvedba ideART