prejšnjem zapisu smo uspeli pogledati 3 točke - Koliko znanja imaš ?, Kako obsežno boš začel ? in Kaj bo končni produkt ?. Če te nisem uspel prestrašiti dosedaj, potem se bom potrudil z naslednjimi.

 

 4. Kdaj v sezoni začeti ?

Vir NIle/pixabay

Mogoče se bo komu zdelo zelo čudno vprašanje, a je povezano z gojitveno površino, s številom ženskih rastlin in razpoložljivimi vodnimi viri. Začetek zgodaj v sezoni, recimo v sredini maja, manjše število rastlin bo na njivi – recimo v matriki 3 x 3 m. Zakaj? Ker se bodo razrasle v džungelske proporce. Bolj kasno v sezoni bodo rastline na njivi, recimo v drugi polovici junija, večje je lahko število rastlin na njivi – recimo v matriki 2 x 2 m. Zakaj? Manj se bodo razrasle, krajše bo obdobje vegetativne rasti - torej zelenih delov rastline. 

Zakaj tako? V zgodnjem delu sezone je dovolj vlage za vegetativno rast in rastline lahko zrastejo v ogromne grme.  Le-ti se proti koncu cvetenja lahko spremenijo v neobvladljive, težke »stolpe«, ki se ob vetru in nalivih poležejo po tleh. Je čudovito gledati kako raste, a nastane problem tudi pri spravilu in sušenju takih dinozavrov. Kasneje v sezoni sejane rastline bodo manjše, a jih lahko prizadane junijska suša. Brez zalivanja je pridelek obsojen na propad.

 Tudi zgodnja setev je lahko prizadeta zaradi mraza. Konoplja ne mara mraza in se pri 10°C njena rast praktično ustavi. Leta 2019 je bil cel maj izredno mrzel in deževen, v tistem času je propadlo ogromno setev.

 Raste kot konoplja je priljubljen izraz, a ko konoplja postane gojitvena kultura se kaj hitro bori z različnimi pleveli.

 

 5. Seme ali sadike ?

 

Zakon (pravilnik) je zelo jasen, dovoljena je setev  semena neposredno na njivo. A veliko gojiteljev, semena doma poseje v platoje, da vzklijejo, zrastejo do določene višine in jih presadijo na njivo. Iz tega naslova je pravilnik gotovo potrebno nadgraditi in osvežiti, a dokler se ne spremeni, je tako kot je.

Iz semena, posejanega direktno na njivo, bo zrasla močnejša rastlina. Njena korenina bo rinila navpično proti globljim plastem v iskanju vode ob morebitni suši. In tak je tudi naraven proces. Sadike, presajene na njivo, bodo imele bolj plitvo razvite korenine in jih lahko suša izredno prizadane. Zatorej je zalivanje skorajda obvezno pri pristopu s sadikami.

Kot vidiš je kot pri veliko stvareh ponovno potrebna odločitev. Če upoštevaš svoje začetno znanje, opremo in infrastrukturo, ki je na voljo, je najmanjši vložek 100 g ali 500 g semena, ki ga kupiš z obveznim certifikatom. Ko pridobiš izkušnje, potem  - samo nebo je meja. Oziroma velikost sušilnice!

 

6. Kaj lahko ogroža moj pridelek ? 

Vir 8385/pixabay

Nevarnosti lahko delimo v tri skupine. Ja, dobro si prebral, tri različne in na vsako imaš različne možnosti vpliva oziroma boja proti njim.

1. Prva nevarnost zajema vremenske pojave, seveda saj gojiš na odprtem na milost in nemilost nebu.

 • Mraz in preveč vlage – predvsem mraz v maju in juniju lahko zavreta rast, a se to kompenzira , ko se segreje ozračje s tem pa tudi zemlja.
 •  Suša – edini boj proti suši so zalogovniki oziroma zalivanje. Rastline rabijo vodo za rast, dejstvo. Imej v glavi, da je tudi zalogovnik potrebno polniti. Če postaviš 1m3 velik zalogovnik nekje ob njivi, kako ga boš v poletnem pomanjkanju polnil? Manjše kot so rastline, manj vode potrebujejo, večje kot so, več vode potrebujejo. Večje kot so rastline, več je zelene površine, večja je transpiracija vlage iz rastline v ozračje. Recimo 300 rastlin zahteva v največji vročini/suši vsake 2-3 dni 300 L vode. Torej 1m3 zalogovnik zadošča za teden dni. Ob predpostavki, da izhlapevanje iz zemlje rešuješ z dobro zastirko. Ker skrbim za naravo in zemljo predlagam zastirko iz slame. 
 • Toča – žal ni obrambe. Če je toča dovolj zgodnja, ne skrbi, rastline se obrastejo. Bolj kot je pozna, slabši bo pridelek. Velika večina sort začne cveteti sredi avgusta, verjetno za nevihte za točo so v tem času manjše.
 • Veter - v želji imeti čimvečje rastline in s tem čimvečji pridelek veliko konopljarjev pusti rastlinam skoraj prosto rast v vegetativnem obdobju. A težava nastopi, ko rastline začnejo cveteti, cveti se oddebelijo in postanejo izredno težki. Imej v glavi, da evolucijsko konoplja ni bila razvita samo za cvet, ampak se pričakuje, da je v ženskem cvetu konec sezone tudi seme. To je evolucijska varovalka za reprodukcijo vrste.

 

Vir 12019/pixabay

2. Druga nevarnost je v naravni živi obliki. Sicer v fazi rasti in začetka cvetenja ni prisotnih škodljivcev, kvečjemu preveč ali premalo hranil. Se pa v poznih fazah cvetenja pojavijo gosenice in koruzna vešča. Le-ta zavrta v steblo luknjo in posledica so zlomljeni vrhovi. Še posebej, če so cvetovi bogati in težki, njiva pa je na zelo prepišni lokaciji. Pozabi na fitofarmacevtska sredstva. 

Na njivi so lahko velika težava tudi pleveli. Nekateri od njih vsebujejo pirolizidinske alkaloide, ki so za človek zelo strupeni , celo kancerogeni. Prenos oziroma kontaminacija se lahko zgodi pri nekontrolirani rasti plevelov ob rastlinah ali pri neprevidnem spravilu rastlin na koncu gojenja - beri "metanju po tleh".

 

Vir wikipedia/pixabay

3. Tretja nevarnost je človeški faktor in sicer v zelo zanimivih oblikah. 

 • Prevelike oči so tvoje lastne. Ko se lotiš zadeve v prevelikem obsegu kot si to sposoben izvesti. Prevelika površina, preveč rastlin, premalo vode, premala sušilnica, prevelike želje in načrti. Kot veš je Murphyjev zakon tisti, ki pravi, da če obstaja kakšna možnost, da bo šlo kaj narobe, potem bo šlo. 
 • Sosedi in lastni domači (sorodniki) so velikokrat zelo velika ovira pri gojiteljih konoplje. Sosed ti sicer ne more govoriti kaj lahko počneš na svoji njivi, a je odnose s sosedi bolje imeti pozitivno naravnane kot obratno. Nikoli ne veš kdaj rabiš tisto nekaj malega pomoči. Slovenci dobre sosedske odnose negujemo z dobro besedo, kosom domače potice ali kozarcem dobrega vina. In še to, vse ustne dogovore preseli na papir. Tako s sosedi kot s sorodniki. Čisti računi dobri prijatelji.
 • Tatovi – ja, tudi to se dogaja in to vedno bolj aktivno. Seveda v različnih delih Slovenije različno. Če boš posejal konopljo po kmečko in bo osemenjena, se tiste nihče ne bo dotikal. Če jo boš gojil na hortikulturni način in bodo rastline zelo bogate z lepo dišečimi cvetovi, je verjetnost kraje na njivi zelo visoka. To je tudi eden od mojih argumentov, da posadiš svojo prvo njivo čim bližje svojega doma, ni pa to absolutno zavarovanje pridelka. Žal je tako. 

Vir TheDigitalWay/pixabay

Kot vidiš, je lahko težav veliko. ko si ti prebral do konca ne moreš reči, da nisi vedel česa. Nihče ne mara presenečenj, še posebej neprijetnih. A da ti olajšam stvari, ti bom napisal podroben predlog kako začeti. To je nek okvir, seveda pa je vsaka zgoda drugačna, z drugačnimi podlagami, možnostmi, idejami in cilji.

Pa poglejmo.....3.del.

Za začetek bom izrazil veselje o tolikšnem zanimanju za gojenje industrijske konoplje. Iz različnih koncev Slovenije, z različno izobrazbo, z različnimi željami in cilji. A kot vidim, je veliko še neodgovorjenih vprašanj in dvomov. V mojem prvem zapisu sem se osredotočil na zakonske podlage. Kaj je potrebno urediti na birokratski strani (KMID, GERK, prijava), v tem zapisu pa bom brez poskušal naliti čimbolj čistega vina še po drugi, nebirokratski strani. Kaj je osnova za gojenje, kako se lotiti, na kaj moram biti pozoren, koliko znanja in opreme imam, koliko infrastrukture je potrebno, katero seme izbrati, kaj so moji ciljani produkti...In vedno je na koncu vprašanje...

Komu lahko prodam in kaj lahko prodam ter koliko lahko zaslužim?

 

Vir: colli13designs, peter-facebook/pixabay

 Takoj na začetku je prvi kozarček vina – ni hitrega zaslužka! Če boš računal na miljonske zneske v prvi sezoni, to ti lahko takoj povem – tega ne bo. Ne bo 100.000 €, ne bo 10.000 €, hja morebiti 1.000€, velika verjetnost pa je da bo to nekaj 100 €. Nisem rekel, da je to dobiček, kajti računati je potrebno tudi na vložek oziroma stroške.

 

Ne pozabiti

DOBIČEK=ZASLUŽEK - VLOŽEK

 A vsake toliko se vprašaj zakaj si se oziroma se boš lotil gojenja industrijske konoplje? Je to zaradi zaslužka ? si želiš pomagati bližnjim ? Rabiš nov izziv ali hobi v življenju ? Želiš dodati poljščino v setveni kolobar ? Dobro premisli, a pomisli , da če je prvo gonilo in fokus goli zaslužek, potem je verjetno srednje in dolgoročnega uspeha zelo nizka. Če govorimo o finančnem delu....

Če se lotevaš industrijske konoplje, je to tek na dolge proge, pa še to z ovirami na progi. Pa sicer, kaj ni tako pri vsakem poslu? Velikokrat ljudje rečejo, da je bil nekdo, ki je uspel, na pravem mestu ob pravem času. Pa je po domače povedano to eno veliko »sranje«. Nihče, ki to reče, ne vidi ur, dnevov, tednov, mesecev in let vloženega truda, dela, odrekanja in nesigurnosti, da se dvigne tista zmagovalna srečka. 

OK, dovolj filozofskega nakladanja, to bereš zato, ker hočeš čimveč informacij kako se lotiti gojenja industrijske konoplje in kaj lahkko pričakuješ v prvem letu, drugem, tretjem, petem, desetem.....

 

1. Koliko znanja imaš ? 

 

Vir: kreatikar/pixabay

Takoj na začetku bom bralce razdelil na dva tabora. Prvi ima izkušnje iz konoplje, ki se na skrivaj goji v omarah, kletev, svinjakih, rastlinjakih, podstrešjih, skritih gozdnih jasah. Ja, govora je konoplji s prevladujočim deležem THC, torej ilegalne oziroma rekreativne narave. Veliko ljudi tej konoplji reče indijska konoplja, ne bomo razpravljali o tem, za lažje razumevanje naj bo indijska konoplja.

Če še nisi vedel, nikjer v Evropi ni dovoljeno gojiti indijske konoplje za rekreativne namene. Pa bo vsak pomislil, kaj pa Nizozemska? Ja, lahko jo kupite v coffee shopih, a lastnik coffee shopa jo mora kupiti na črnem trgu (skozi zadnja vrata). Edino dovoljeno gojenje indijske konoplje je v kontroliranih obratih za potrebe predpisovanja pacientom s strani zdravnikov. Tako imenovana medicinska konoplja.

Torej gojitelji v prvem taboru so vajeni delati z nekaj rastlinami, recimo 5 pa vse tja do 20-25. In ti gojitelji si vzamejo veliko časa za vsako posamezno rastlino, jo zalivajo, gnojijo, negujejo, božajo, imajo skorajda ljubezensko razmerje.

 V drugem taboru pa so bralci, ki nimajo nobene izkušnje z gojenjem konoplje. Morebiti so jo že kdaj rekreativno izkusili, a to je tudi vse. Znanja o gojenju takšnem ali drugačnem ni nič. 

Opozorilo vsem v obeh taborih -

skrbeti za nekaj 300, 500 ali 1000 rastlin ni mačji kašelj. Veliko se jih je opeklo, veliko se jih še bo. 

Ni potrebe po opeklinah.

 

 2. Kako obsežno boš začel ? 

 

Vir: pixel2013/pixabay

Če se najdeš v drugem taboru, potem ni kaj razmišljati – naj bo prvo leto maksimalna površina 1000 m2 kot je tudi zakonska zahteva. Enako bi predlagal tudi prvemu taboru, ker je preskok iz 10 rastlin na 200-300-500 rastlin lahko zelo boleč.Kot vidiš iz naslova te nagovarjam v ednini, ker je teh 1000 m2 preko glave dovolj za enega samega človeka. Velikokrat se zbere ekipa, ki ima zelo smele in velike načrte, kaj vse bodo gojili, pa potem na koncu več ali manj razpade in lahko za vse ostaneš sam.

 Naj bo začetek tak, da lahko sam zmoreš vse – pripravo terena, setev, zalivanje, košnja, vršičkanje, pobiranje, sušenje, čiščenje, etc....Prijatelji zelo radi pomagajo pri pobiranju, predtem zelo težko koga najdeš. Na začetku ciljaj na 1000 m2. Pika.

 

3. Kaj bo končni produkt? 

  

Vir: geralt/pixabay

V tem obsegu dela je edini smiselni končni produkt – suh cvet. Torej cvet ženske rastline. Članki, ki na dolgo in široko govorijo o možnih produktih, so bolj politične narave in so daleč od realnosti za Slovenijo. Večji kmetovalci se osredotočajo na konopljino seme (izplen prodaje oluščenega konopljinega semena je izreden), to je pa tudi vse kar majhnost Slovenije zmore. Tebi, kot malemu gojitelju na začetku, je vreden samo suhi cvet. S čim manj semena in s čim več CBDja in seveda pod 0,2% THC.

Kaj to pomeni? Zakonsko je dovoljeno gojiti na njivi industrijsko konopljo, ki v katerikoli fazi rasti in cvetenja ne bo imela več kot 0,2 utežnih % THC. V vsakem momentu gojitvene sezone lahko tvojo njivo obiščejo inšpektorji, vzorčijo svež cvet, posušijo in analizirajo. Podrobnosti vzorčenja z zakonskimi podlagami  so opisane v Vzorčenje konoplje. (Članek je še v nastajanju).

Vir: jarmoluk/pixabay

Torej suhi cvet bi lahko razdelil v 3 vrednostne nivoje:

 • Suhi cvet za čaj – je lahko zanimiv za vse, ki imate mogoče kmetijo in ga lahko ponudite v portfelju vseh ostalih izdelkov, ki jih pridelujete. Na trgu je veliko zelo nekvalitetnega »čaja«, kjer se težo v vrečki pridobiva tudi z uporabo stebel in semena. Če prodajate suhi cvet kot čaj, povejte stranki, da mora biti v vodi malo mastnega mleka ali nekaj kapljic olja, drugače ni je vse skupaj bolj "blažev žegen".

 

 • Suhi cvet za ekstrakcijo – praviloma je vrednost produkta je odvisna od % CBD v suhem cvetu. Odvisno od kvalitete gojenja in osemenjenosti se % CBDja giblje v razponu od 1,5% pa vse do 12% in hkrati zadostuje zakonski meji 0,2% THC. Imej v glavi, da ima vsaka sorta industrijske konoplje svoje razmerje med CBD in THC. Večje bo razmerje, višji bo delež CBD boš lahko pridela in več bo vreden suhi cvet kot produkt za prodajo.

 

 • Suhi cvet za "rekreativno" uporabo – je suhi cvet za takoimenovani »smoking market«. Še vedno govorimo o CBDju in zahtevi 0,2% THC za legalno proizvodnjo, transport in prodajo. Velika večina ljudi se loteva gojenja industrijske konoplje, ker je govora o cenah od 150-200 € pa vse do 700-1000€ za kilogram suhega cveta. In vsi imajo velike sanje in pričakovanja o velikem zaslužku na ta račun.Gojenje cveta za smokig market zahteva veliko znanja o zemlji, gnojenju, vršičkanju in na koncu o sušenju. Za ta cvet ni merilo za doseganje visoke cene % CBD, ampak je bolj subjektivne narave. Kakšen je vonj, kako je cvet »mehak«, kako se kadi, kako je »ostrižen« (trimmed)? Govora je o takoimenovanem »curingu« oziroma negovanju. Ker je vrednost suhega cveta najvišja, je tudi konkurenca največja. Tako z gojitelji na njivi kot z gojitelji, ki gojijo konopljo v rastlinjakih pod bolj kontroliranimi pogoji.

Brez nalaganja je realnost začetnika v sredinskem delu, v gojenju za namene ekstrakcije. Z leti se krepi znanje kot tudi vedenje o kvaliteti, ki jo lahko pridelaš. Otrok se na začetku plazi, kobaca in počasi shodi. 

Vir: RetyiRetyi/pixabay

Samo omenil sem tisto bolj kmetovalsko možnost, kjer se cilja seme in produkti iz semena. Ko govorimo o semenu, so površine takoj veliko večje - govora je o hektarjih (1 ha = 10 arov = 10.000 m2). In takoj je potrebno pomisliti na strojno pobiranje semena, torej s kombajnom. Kdo bo požel? Kje boš posušil seme? Tako na hitro:

 • Seme - ne izplača se ga prodajati kot surovino, saj se samo spravilo začne že z izbiro semena oziroma sorte ter načina setve (žitna/koruzna sejalnica).
 • Oluščeno seme - trenutno je vrednostni izplen največji, saj je cena ob najmanjšem vložku najvišja. A je vprašanje, kje boš luščil seme? Imaš stroj ?
 • Konopljino olje - lahko stiskaš neposredno seme ali ostalo seme od luščenja ali pa morebiti kar oluščeno seme. Na kakšni stiskalnici? V poštev pride samo hladno stiskanje, veliko je stiskalnic in ponudnikov stiskanja na trgu, a previdno - ni vsaka stiskalnica resnično "hladna stiskalnica". Konopljino olje se promovira zaradi visoke vsebnosti Omega 3 maščobnih kislin. Jaz osebno tega ne počnem, ker teh Omega 3 telo ne more neposredno uporabiti, njaprej jih mora presnoviti. O presnovi Omega 3 v človeškem telesu bom še pisal...
 • Konopljina moka in proteini - pogača , ki ostane od stiskanja olja, potuje na mlin in nastaneta dva glavna produkta odebeljena na začetku vrstice ter "odpadek", ki lahko roma v prehrano živali (prašiči, kokoši, krave). Imej v glavi, da živali, ki uživajo Omega 3 maščobne kisline, bodo v svojih maščobah in produktih (npr. jajca) imela višji delež Omega 3 kislin, ki pa jih človeško telo lahko neposredno uporabi.

 

Gotovo sem natresel veliko novih informacij in materiala za premisliti, zato bom ta zapis v tej točki prekinil. Preberi, premisli, načrtuj, prespi, pa ponovno premisli. In preberi nadaljevanje...

 

Zapis je nastal na osnovi mojih izkušenj s tržnice, veliko je bilo vprašanj o tem kako se da mazilo uporabiti. Ker mi je mar mojih strank, sem napisal tale sestavek oziroma blog post. Za začetek bi na hitro razložil kako je mazilo sestavljeno kot osnova za razumevanje mojega predloga uporabe mazil Kepezzo.

Poglavitna prednost pred kremami je to, da ne vsebuje vode. In iz tega sledi, da ni potrebno dodajati konzervansev in stabilizatorjev, ki gotovo ne naredijo nič dobrega za telo. Osnova mazil so olja (maščobne kisline) in voski (estri - spojine alkoholov in maščobnih kislin). Maščobne kisline so v večji meri nenasičene oblike in kot take imajo v sebi antioksidativno potencial ter s tem stabilizacijsko vlogo. Tej skupini bi lahko rekli tudi skelet mazila. Niso hlapni.

 

Naslednji pomemben del je izvleček industrijske konoplje oziroma konopljina smola. Sestavljena je zelo kompleksno, izpostavil bi tri skupine, ki se nahajajo v smoli. Vsem dobro poznani kanabinoidi (CBD, THC, CBN, CBC, CBG, etc.), naslednji so terpeni (osnovni gradniki eteričnih olj) in kot zadnji flavonoidi (močni rastlinski antioksidanti). Terpeni so hlapni.

Zadnja funkcionalna skupina so eterična olja oziroma terpeni. Če pri kanabinoidih, zaradi majhnega števila raziskav težko govorimo o merljivem vplivu na telo, pa so terpeni zelo dobro raziskani ter je ovrednoten njihov vpliv na človeško telo. Kanabinoidi so unikatni za konopljo, medtem ko so terpeni prisotni praktično pri vseh rastlinah. In so hlapni. In vsak terpen ima drugačen vpliv na človeško telo, torej lahko s pravilnim kombiniranjem ciljano pripravimo mazilo za določeno težavo.

Kot sem že omenil na začetku je bilo kar nekaj vprašanj kako uporabljati mazila. Pri vseh zgoraj omenjenih skupinah sem napisal zraven ali so hlapne. In prisotne ni vode, torej so vse komponente v olju topne. Sestava naše kože je takšna, da ne prepušča vode. Iz tega lahko sklepamo, da se brez večjih težav na koži razporedijo in absorbirajo v olju topne komponente - torej, vse ki so v mazilu. Zaradi hlapnih komponent dejansko na sebi izvajamo aromaterapijo. Toplota telesa povzroči, da se hlapnost poveča in s tem dvigne koncentracija terpenov v naši bližini. Tako obogaten zrak vdahnemo, terpeni se absorbirajo v pljučih in zaokrožijo po našem telesu s pomočjo krvnega obtoka.

Narava ne obljublja reševanja težav preko noči, a z redno in vztrajno rabo malih količin naravnih substanc, odpravlja marsikatero težavo.

Moj predlogi uporabe mazil Kepezzo, ki izkoriščajo lastnosti oljetopnosti in hlapnosti so:

1. Notranja stran zapestja

Manjšo količino mazila razmažemo na notranji strani zapestja, recimo na mestu, kjer ponavadi nosimo uro. Zaradi vsem znanega razloga je pogosto umivanje rok dandanes nuja in tako tega nanešenega mazila na zapestju ne izmijemo razen če tega ne želimo. Pri vsakodnevnih opravilih oziroma kriljenjem z rokami, tipkanje, kuhanje, vožnja avtomobila, ustvarjamo okoli sebe atmosfero napolnjeno s terpeni. Notranja stran zapestja je tudi pripravna za preveritev ali smo na katerega od terpenov oziroma eteričnih olj alergični. Ne pozabimo, terpeni v rastlinskem svetu opravljajo nalogo komunikatorja in obrambnega mehanizma pred škodljivci (živali, mikrobi, glive).

 

2. Prsni koš

Že naše babice in njihove babice so vedele, da se da z nanosom oljnih in alkoholnih tinktur različnih rastlin na prsni koš, lajšati in odpravljati marsikatero težavo. Moj predlog samo povzema to starodavno metodo z uporabo Kepezzo mazil. Koža vsrka veliko večino komponent, toplota prsnega koša pa dvigne koncetracijo terpenov praktično točno pred dihali. Namažete se lahko medtem, ko sedite na kavču, za mizo, v avtu ali pa pred spanjem. 

 

3. Obraz

Moj naslednji predlog je obraz in sicer iz več razlogov. Ponovno se izkoristi bližina dihal, a ob izkoristimo tudi druge pozitivne lastnosti mazil Kepezzo. Vgrajena konopljina smola, s svojimi tremi skupinami, je zaradi svojih proti-bakterijskih lastnosti lahko pomoč pri težavni koži (ogrci, mozolji,etc). Vseeno pa opozarjam, da prej preverite vašo morebitno alergenost na terpene na notranjem delu zapestja. 

 

4. Suhe pete in koža podplatov

Čisto izkustveno po naključju pa bi predlagal še zadnjo možnost. To sem sam ugotovil ob pogledu na svoje pete v kopalnici. Gotovo se vsi spomnite, kako so naši starši sedeli na kavču v dnevni sobi z nogami v lavorju in ribali, drgnili in jamrali kako jim "pokajo" pete. No, Kepezzo mazilo lahko uporabite pa tudi na tak način. Ker so sestavljena iz oljnih komponent, trdo kožo podplatov negujejo in nahranijo. Terpeni in ostale komponente iz konoplje pa kožo dezinficirajo ter se borijo proti glivicam. V poletnem času velik problem zaradi potenja nog. Kdo si ne želi imeti stopal kot so te na sliki ?

A se tukaj zgodba ne konča. Za nanos mazila Kepezzo na podplate, pa si boste odtrgali vsaj 1 minuto za vsako stopalo in s tem na sebi naredili še mini refleksno masažo. Ali morebiti vaš partner/partnerka, ki bo pa na tak način prejela mini dozo aromaterapije.

 

Če povzamem, si lahko marsikatero težavo olajšati ali celo odpravite z uporabo mazil Kepezzo:

Feniks za dvig duha in razpoloženja (proti tesnobi in depresiji, za svetlejši pogled),

Libido za poživitev krvnega obtoka  in

Sivka za pomirjanje in lepši ter lažji spanec.

Spremembe ne pričakujte preko noči, ker narava ima ves čas na voljo in dela z malimi, a trdnimi koraki.

 

 

V letih mojega spoznavanja s konopljo, industrijsko seveda, sem se velik del časa ukvarjal tudi z birokratskimi postopki. Od vprašanj okoli parcele, najema, odločanja okoli sorte in iskanja dobavitelja, pa vse do izpolnjevanja pogojev za gojenje do oddaje vloge za izdajo dovoljenja za gojenje konoplje in vrtnega maka. Dejansko sem se vsako leto spraševal ali imam vse in kaj mi še manjka. Zase imam pripravljeno check listo in ker je moje načelo "Sharing is caring.", bom redosled in nasvete delil  s tabo. Branje ti bo vzelo 3-5 minut, s tem ti bom pa olajšal odločitve in predvsem prihranil čas in energijo v celotnem procesu gojenja. Lahko pa pogledaš tudi daljšo video verzijo na Youtube.

© Copyright Kepezzo.com - Izvedba ideART